Як правильно вийти з Великого Посту

Витримати довгий піст — це складне випробування, і дуже часто через незнання або нетерплячості воно закінчується ще більшим випробуванням — нездоровим травленням.

Звиклий до м’яса і риби організм за довгі 7 тижнів починає потребувати такі продукти, навіть незважаючи на те, що ферменти, необхідні для розщеплення такої їжі, виробляються в куди меншій кількості. Тому вийти з посту нелегко і, щоб уникнути плачевних наслідків, слід враховувати деякі правила.

Не поспішайте

Звичайно, великодній стіл буде ломитися від страв і святкових страв. Але не забувайте, що попереду святковий пасхальний тиждень, протягом якого у вас буде можливість наїстися всього і побільше. А в неділю почніть з малой кількості, ретельно пережовуючи і багато рухаючись після їжі.

 

Продумайте меню

Перевантажити травну систему дуже легко, особливо багатокомпонентними стравами. Вихід з тривалих дієт і постів — це якраз той випадок, коли різноманітність тільки на шкоду. На даному етапі не поєднуйте в одній тарілці продукти, не міксуйте салати та обмежуйтеся одним блюдом за один прийом.

 

Прислухайтеся до організму

Тривалий пост зіграє вам на руку, коли ви почнете поступово додавати в свій раціон звичні раніше продукти. Ви достовірно зможете переконатися, як та чи інша страва діє на організм, які негативні або позитивні реакції викликає. І якщо буде простежуватися дискомфорт з боку шлунково-кишкового тракту, то можна сміливо відмовлятися від продукту і замінювати його таким, який добре перетравлюється вашим організмом.

 

Першими йдуть молочні продукти

Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м’ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко, тому в пасхальну неділю обмежтеся одним освяченим яйцем.

 

А далі — риба

Після введення в раціон молочних продуктів і яєць можна спробувати нежирні сорти риби, приготовані без додавання масла — тушковані, запечені. Жир, який містить сама риба, дуже корисний для організму, а її структура дозволяє легше перетравлюватися шлунком, ніж м’ясо.

 

Обов’язково включайте в раціон зелень

Трави і прянощі мають властивості, що здатни налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити виділення жовчі і ферментів для перетравлення. Не дарма ж травам — силі землі — приписують цілющі властивості. Та й їжа, приготована зі спеціями, набагато смачніше.

 

Алкоголь

Алкоголь в помірних дозах стимулює травлення і допомагає переварюванню важкої їжі, але в той же час алкоголь збуджує апетит і здатний отруїти організм токсинами. Лише трохи червоного вина в свято буде доречно.

Якщо інформація статті сподобалася і вас зацікавила, ставте підписуйтесь на нашу сторінку на Фейсбук.

Ці та ще багато інших корисних порад щодо правильного виходу з посту (дієти) ви можете отримати, записавшись на консультацію гастроентеролога в Троєщинському філії Полі-Клініки. В рамках консультації, з 22 квітня по 12 травня, ви отримаєте 20% знижку на УЗД органів черевної порожнини, призначення детокс-дієти і, при необхідності, інфузійної терапії.

Повідомляємо про закриття консультативно діагностичного відділення за адресою вул. Бальзака 4а з 01.06.2019 року.
Чекаємо Вас в наших відділеннях за адресами Дарниці і Позняках. Номери телефонів працюють в звичайному режимі.