Ось і весна вже на порозі та зовсім скоро почнеться сезонна алергія (ПОЛІНОЗ) на пилок дерев. Береза, вільха, ліщина починають цвітіння наприкінці лютого. Найпоширеніший алерген на весні є пилок берези, який досягає свого піку з середини березня по кінець квітня.
Яким чином може проявлятися алергія на березу?
Пилок берези може викликати не тільки симптоми полінозу (нежить, чхання, свербіж в очах, кашель) , а й бути причиною харчових алергічних реакцій. Головний (мажорний) алерген берези –Bet v1, який є членом сімейства білків- PR-10. Ці білки містяться не тільки в пилку берези, а також в продуктах харчування, тим самим викликають перехресну алергічну реакцію, яка може проявлятись у вигляді орального алергічного синдрому (ОАС).
ОАС- проявляється у пацієнтів у вигляді свербежу у роті, першіння в горлі, почервоніння навколо рота або свербіння вух відразу після прийому харчових продуктів. АОС відрізняється від істинної харчової алергії тим, що при харчовій алергії реакція розвивається безпосередньо до харчових білків і не є причиною перехресної реактивності між білками алергенами берези та білками продуктів.
Пилок берези може викликати перехресні алергічні реакції з фруктами, овочами, насінням горіхами. Найчастіше це: селера, яблуко, морква, груша, персик, фундук, мигдаль, соя та ін.
ОАС може турбувати не тільки в період цвітіння берези, а і цілорічно! Тому дуже важливо звертатись за консультацією алерголога, щоб провести вірну діагностику ваших симптомів та надати подальші рекомендації з лікування.
